Tüketiciler Özel Markalı Ürünlere Geçiş Yapıyor

Private Label ve Sürdürülebilir Ürünlerin Yükselişi | Tüketim Ürünleri Raporu

Bain & Company’nin ilk kez hazırladığı yıllık Tüketim Ürünleri Raporu, tüketim ürünleri sektöründe 2023’teki küresel büyümenin %75’inin fiyat artışlarından kaynaklandığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre muazzam bir büyüme yılını geride bırakan tüketim ürünleri sektörü için 2024’te hacimsel büyümeye dönüş önem kazanacak. Hacim artışı için en fazla fırsatı, gelişmekte olan pazarlar barındırıyor. Türkiye’de ise perakende sektöründe son yıllarda yaşanan ciro büyümesi hızını azaltsa da hacim büyümesi devam ediyor.

Sektörün geneli 2023’te yaklaşık %10 büyümüş olsa da araştırmanın tahminlerine göre, üst düzey paketlenmiş tüketim ürünleri kategorisinde ortalama büyüme %4’e yakın gerçekleşti ve birkaç yıllık yüksek performans tersine döndü. Karşılığında herhangi bir ekstra fayda elde etmeden daha fazla ödeme yapması istenen tüketiciler, daha uygun fiyatlı özel markalara veya daha fazla tüketici değeri sunan markalara geçiş yapıyor. Ayrıca promosyon kampanyalarını bekliyor ya da daha az satın almaya yöneliyorlar. Yöneticilerin yarısından biraz fazlası, 2023 yılında tüketicilerin harcamalarını kısmasından önemli ölçüde etkilendiklerini söyledi.

 

Başlıca paketlenmiş tüketim ürünlerinin fiyatı 2021’in üçüncü çeyreğinden bu yana ortalama %20’den fazla artmış olsa da bu artış satılan ürünlerin maliyetindeki benzer artış tarafından baskılandı. En çok satan paketlenmiş tüketim ürünleri için ortalama faiz ve vergi öncesi kâr marjı son 10 yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor ve perakendeciler kendi marj sıkıntılarını paketlenmiş tüketim ürünü şirketleriyle paylaşmak istiyor.

 

Tüketici, Sürdürülebilir Ürünler İçin Yaklaşık %10 Daha Fazla Ödemeye Hazır

Günümüzde küresel tüketicilerin yarısı, sürdürülebilirliğin alışveriş yaparken en çok dikkate aldıkları dört konudan biri olduğunu ve sürdürülebilir ürünler için yaklaşık %10 daha fazla ödemeye gönüllü olduklarını söylüyor. Perakendeciler ise iklimle ilgili açıklamalar birçok ülkede daha düzenlenmiş ve zorunlu bir çerçeveye doğru ilerlerken, kendi doğrudan ve dolaylı emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olabilecek tedarikçiler arıyorlar. Bu yaygın ivmeye rağmen, paketlenmiş tüketim ürünü şirketlerinin sadece yaklaşık üçte biri Kapsam 1-3 karbonsuzlaştırma taahhütlerini yerine getirme yolunda ilerliyor. Bain’in anketi ise, çevre, toplum ve yönetişim (ESG) konularındaki aciliyetin daha az dillendirildiğini gösteriyor. ESG’yi bir öncelik olarak belirten yöneticilerin yaklaşık üçte ikisi mevcut taahhütleri yerine getirmeye odaklanırken, katılımcıların sadece %20’si ESG’nin 2024’te bir öncelik olduğunu söylüyor.